2008. július 27., vasárnap

Meseország
Előre bocsátom, hogy a most következőket sajnos nem tudom, hogy hol és miben olvastam. :o( Ez nálam gyakran előfordul, mert válogatás nélkül mindent elolvasok. Ráadásul akkor sem tudom abbahagyni, ha vacak...

A cikkben (vagy könyvben) arról volt szó, hogy minden kislánynak van egy legeslegkedvesebb meséje, amit sokszor szeret hallani és újra és újraolvasni. De ez még nem minden, mert felnőve ez alapján fogja a párkapcsolatait kezelni.

A cikkben csak a három legismertebb Grimm-mesére tértek ki, amit elolvashatsz, ha legörgetsz, de

MIELŐTT TOVÁBBOLVASNÁL, GONDOLD VÉGIG, NEKED MELYIK VOLT A KEDVES MESÉD!

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Piroska: Akinek ez volt a kedves meséje, az párkapcsolataiban mindig a farkast választja először, mert kedves és szőrös jószág. De hamar kiderül, hogy a farkassal rosszul jár, mert mindig fel akarja falni a nagyijával együtt. Ezután lép be életébe egy vadász, aki megmenti. Sajnos előbb-utóbb a vadászról is kiderül, hogy farkas és jöhet a következő vadász.

Hófehérke vagy Hamupipőke: Szegénykének van egy gonosz mostohája (vagy egy családja, aki kihasználja és nem becsüli semmire), minden házimunkát, feladatot elvégez, amit rábíznak vagy éppen elszökik otthonról és gondot visel a lakótársaira, környezetére, miközben szüntelen kedves. Ő nem vár a megmentőre, de az egyszer csak eljön.

Csipkerózsika: Mély álomban, nem is élve igazán, várja a királyfiját, aki majd életre csókolja. Közben pedig elszalad mellette az élet.

Nekem ez a mesém: Ifj. Gaál Mózes: Mildi meséi

Évente 2-3x elolvasom újra:
"A mesék az árva, jó és ártatlan Mildi hosszú vándorútjáról szólnak, aki sok-sok kaland és megpróbáltatás után elnyeri megérdemelt boldogságát."


Viszont erre a mesénél nem tudom elképzelni, mi lehet a tanulsága ilyen szempontból (vagy nem akarom). :o)

Mivel a történet arról szól, hogy Mildi a rengetegben bolyong és keresi a kivezető utat, közben barátokra, hódolókra talál és számos ajándékot kap tőlük, de a történet végén nem egy királyfi várja, mert nem ez a lényege, hanem az, hogy hogyan válik érett nővé, aki hazatalál.

A történet szerintem - ha misztikus akarok lenni - egyszerűen egy beavatási történet, amikor a kislány nővé érik.

Nekem nagyon sokat jelentett és jelent ma is. Annyira, hogy egy edzőtáborbeli meditációban spontán ez a mese ugrott be és Mildiként jártam be én is a meditáció színhelyeit: erdő, tenger (ez tó volt) és így tovább.

Jellemzően erős történet, később a meditációt vezető hölgy elkérte a könyvemet (mintha a fogamat húzták volna adtam oda, de visszakerült) és saját lányának olvasott belőle. :o)

Egyébként pedig nem spoilerezek, mert mindenkinek kötelező elolvasni és kész!!!

"Ifj. Gaál Mózes (Bp., 1894 – Bp., 1929. márc. 13.): író, ifjúsági író. … Mózes (1863 1936) fia. A Renaissance Színháznál mint rendező dolgozott. Néhány kiemelkedően szép ifjúsági regény alkotója. Fordította és rendezte Thaddeus Rittner Farkasok az éjben c. komédiáját. Szerk. az Operaismertetők c. sorozatot. – M. A beszélő madár (Magyar népmesék, Bp., 1920); Fata morgana (elb., Bp., 1920); Az elszökött állatsereglet (ifj. r., Bp., 1921); A nyár szigetén (ifj., r., Bp., 1922); Mildi meséi (Bp., 1922); Az idegen (színmű, bem. 1925); A királyfi játékai (mese, Bp., 1928); Muki és baba (Bp., 1935)"
(www.mek.hu)

Apja Gaál Mózes (szintén író és pedagógus) abban az iskolaépületben volt igazgató, amelybe én középiskolába jártam. Az ő idejében a tisztviselőtelepi leánygimnázium volt benne, de ma már az egész épület az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum tulajdona és az egyik szárnyában üzemelő iskola (10 tantermes) is megszűnt.

Ha Grimm mesét kéne választanom, akkor a Szépség és a Szörny c. mesét említettem volna, mint a kedvenc mesém, és tényleg így választottam: Egy férfit, aki mások szerint talán nem túl szép (szerintem igenis jóképű), de nagyszerű lélek, felnézek rá és én mentettem meg őt, nem fordítva. :o) Ráadásul a mese nem is ér vele soha véget!

Örülnék, ha más is megírná a kedvenc meséjét és a saját történetét. :o)

2008. július 23., szerda

Mamma mia

Megnéztük, nagyon aranyos volt.

Nem ABBA-film, hanem a régi jól bevált hollywoodi recept szerint ötletet vettek egy régi filmből, kicsit átírták és felturbózták az együttes slágereivel. E szerint egy lány az anyja naplójából értesül, hogy 3 lehetséges apja van. Meghívja az esküvőjére mindegyiküket, azt gondolva, hogy az egyikük talán eljön...

Ebből persze számos poén adódik, nagyon jópofák az apák (P_ierce B_rosnan, C_olin F_irth, S_tellan S_karsgard) és az anya (M_eryl S_treep) is a barátnőivel (J_ulie W_alters, C_hristine B_aranski) együtt. A lány egy kicsit Basedow-kór gyanús (gülü szeme van), a pasija hitelesen görögnek tűnik. Nekem C_olin F_irth még kicsit fiatalkának tűnik egy 20 éves lánygyerekhez, de a film legütősebb poénja hozzá kötődik (az esküvői részen, amikor Donnával való kapcsolatáról beszél).

A film feltehetően Cipruson játszódik (Aphrodité szülőszigete), de a vörös földút a fenyőerdőben egészen biztosan ott van, tudom, mert többször is mentünk rajta. Elég megrázó volt ahhoz, hogy ne felejtsem el. :o)

Nézzétek meg! Hihetetlen látni, hogy C_hristine B_aranski ráncosan és eredeti dekoltázzsal is szexi tud lenni, hogy a lábát simán az orráig lendíti (56 éves!!!), hogy J_ulie W_alters milyen dögösen tudja rázni még a fenekét és hogy M_eryl S_treep még 59 évesen is hihetetlenül áttetszően szép - szerintem. Mondjuk nem az a babaarcú szépség (ami nekem nem tetszik), karakteres arca van, de inkább talán belülről sugárzik belőle az önbizalom, a humor és a nyugalom, ami széppé teszi.

Holnap megnézzük a Walle-t. Remélem, jobb lesz, mint a Panda kungfu! Az egyszerűen a Beverly Hills-i ninja utánérzete (nincs új film a nap alatt), bár Fiam-5 egy ideig pandának hívta az apját (pocakjára utalva), de végül maradtunk a Jetinél. Ezért várjuk nagyon a Lizi és Jeti c. rajzfilmet. :o)

2008. július 21., hétfő

Borbírálat

Eszembe jutott, hogy én még mindig lógok a borbírálattal, amit szintén "tanultam". :o)

Természetesen nem vagyok hitelesített borbíráló (még lehetek), de azt gondolom, hogy nem nagy ördöngösség és ahogy egyre "sznobul" a társadalom, lassan-lassan az lapműveltséghez is hozzátartozhat.

Néhány szó a borokról:

A boroknak a szőlőből élesztőgombával alkoholos erjesztéssel készített italokat nevezzük. Természetesen ezeket is le lehet párolni, de azok már a borpárlatok kategóriájába tartoznak. :o)

Egyéb gyümölcsökből is lehet borokat készíteni, de akkor a megnevezésnek a gyümölcs nevét is tartalmaznia kell, pl. ribizlibor, almabor stb.

A borokat megkülönböztethetjük aszerint, hogy milyen szőlőből és milyen módon készülnek:
Fehér szőlőből: fehér bor; Kék szőlőből: rosé, schiller, vörösbor; Aszúszemből: aszúbor.

A fehér bor és a rosé úgy készül, hogy a szemeket zúzzák és nedvüket kipréselik.

A vörösborokat azonban a héjon erjesztik, ami azt jelenti, hogy a szemek törmelékét zúzás után valamennyi ideig a mustban hagyják. Ez azért jó, mert számos hasznos anyag oldódik ki, amelyeknek szív- és érrendszeri-, illetve rákmegelőző hasznos hatást tulajdonítanak és a színanyagok jelentős része is a mustba oldódik, ezáltal sötétebb színt kap a bor.

A schillerek egyfajta átmenet a vörösborok és a rosé között, kevesebb ideig ugyan, de rajtahagyják a szemeken a mustot. Az hajdani osztrák-magyar monarchia területén elterjedt, a világ más tájain csak elvétve ismerik. A héjon erjesztés és a kadarka egyébként a szerbek közvetítésével került Magyarországra.

Magyarországon a borok cukorral való dúsítása vagy a vizezés borhamisításnak minősül, de egyes mediterrán országokban nem tilos. Például Spanyolországban így készül az édes sherry. Amerikában pedig legfeljebb 17%-nyi vizet lehet a musthoz adni a nagyon magas cukorfokuk miatt.

Egyébként a must cukorfokának beállításakor az egyenletes minőség érdekében megengedett a cukor hozzáadása, azonban a bor beoltása után már tilos és ellenőrzik is, hogy ne történjen meg.

A bor minőségét meghatározzó tényezők:
 • Ökológiai,
 • .
 • évjárathatás,

 • termesztéstechnológia,

 • szőlőfajta.


A francia borok nagyon szigorúan ellenörzött körülmények között készülnek, mivel ők az ökológia hatásokban hisznek mindenek felett. Így fordulhat elő, hogy ugyanazon a borvidéken egymás szomszédságában termő szőlők esetén az egyik - mondjuk homokos talajon, déli lankán termő szőlőből készülő - bor mondjuk 80 euró, a szomszéd birtokon - sima talajon, bár szintén déli lankán termő szőlőből készülő - bor, csak tájjellegűnek minősül és már 5-10 euróért kapható. Aki jár Franciaországban, annak érdemes keresni egy Nicolas-t, ami egy borbolt-lánc. Itt érdemes körülnézni, nagyon meglepő árakat láthatunk.

Az egyes borvidékeknek, így a Bordeaux-i minőségi boroknak is saját minőségi pecsétjük van, ez euróra fordítva például így néz ki (Carole majd kijavít, ha tévedtem: :o)
Appélation Bordeaux Controllée 5 euró
Appélation Bordeaux Medoc Controllée 15 euró
Appélation Bordeaux Chateau Lafitte Controllée 80 euró

A különbség oka az is, hogy míg a Medoc minőségű bort a gazdák, mondjuk 5000 ha-on, addig a Chateau Lafitte-ot 5-20 ha-on termelik. A francia ellenőrök egyébként tényleg nagyon szigorúak. Nem véletlen, hogy a "francia borász férfi-amerikai városi nő" alaptörténetű filmekben (Francia csók és társai) mindig az ellenőr eljövetelére készülnek az első borok.

A gazdák nem telepíthetnek csak pontosan ugyanolyan szőlőt, amilyen volt, pontosan ugyanolyan körülmények között kell gondozniuk, nem térhetnek el még a metszés, kacsolás idejétől és módjától sem, persze csak, ha meg akarják tartani a minőségi pecsétjüket. :o) És egy minőségi lesorolással - mint látható - palackonként akár 65 eurót is bukhatnak...

A németek ezzel szemben a jó évjáratban hisznek és a mikroklímának megfelelően megválasztott szőlőfajtákban.

Mi magyarok valahol a kettő között helyezkedünk el, fontos a termőhely (pl.
Tokaj, Eger, Villány stb), de a jó évjárat is.

Borvidékeink (a tanárunk szerinti önkényes felosztás szerint):
 • Mátraaljai, Egri, Bükkaljai

 • Tokaj-Hegyaljai

 • Kiskunsági, Hajós-Vaskúti, Csongrádi

 • Dél-Balatoni, Tolnai, Mecsekaljai, Szekszárdi, Villányi

 • Ászár-Neszmélyi, Badacsonyi, Balatonfüred-Csopaki, Balatonfelvidéki, Balatonmelléke (Zalai), Somlói, Móri, Soproni, Pannonhalma, Etyek-Budai


Bíráláshoz az asztalra általában valamilyen semleges ízű harapnivalót kell az asztalra készíteni, ez általában hivatalos bíráláskor kenyér vagy zsemle, de nem hivatalos eseményeken sajt, alma és dió is szokott lenni. Kell egy fehér felület, hogy a bor színét megállapíthassa a bíráló és egy edény, amibe a megkóstolt bort kiönti. A hivatásosok nem is nyelik le a bort, mert az befolyásolhatná az ítélőképességüket és az ízlelésüket is, hiszen az alkohol tényleg méreg nagy mennyiségben. Az alkoholisták el is vesztik ízérzékelő képességüket egy idő után. Természetesen minden bort új és ragyogóan tisztára törölt pohárban kell kínálni.

A bíráló a kitöltött bort először is színe alapján bírálja. A fehérborok színe például a zöldessárgától a narancsos beütésűig terjedhet. Itt is és a következőkben azt vizsgálják, hogy a borfajtára jellemzőek-e az adott bor tulajdonságai (íz, illat, aroma, szín). A poharat a talpánál fogja, hogy az ujjlenyomat se befolyásolja a bor színét, így tartja a fény felé egy világos háttér (ez a fal is lehet) elé.


Ha ezt megvizsgálta, utána körbelötyköli a pohárban a bort. Erre azért van szükség, hogy nagyobb felületen érintkezzen a levegővel és az aromaanyagok kiszabadulhassanak. Ilyenkor a pohár falán a visszacsorgó alkohol úgynevezett könnycseppek formájában csorog vissza a pohár aljára. Az angolok szokták még "legs"-nek, lábaknak is nevezni.

Ez egyébként az előző képen is látszik a pohár árnyékában.
A vörösboroknak szükségük lehet szellőztetésre is, erre való az alábbi edény, az ún dekantáló. Mint látszik, ebben a vörösbor elterül, nagyobb felületen érintkezik a levegővel és így a fülledt ízét kiszellőzheti.


Ez után következik az illat meghatározása. Egyes borfajtáknak jellemző illatuk van, lehet ez
 • gyümölcsös pl. a Merlot-nak málnaillata van;

 • virágos, pl. a cserszegi fűszeresnek enyhe bodzaillata van (ez a kedvencem);

 • fűszeres a Cabernet-nek fűszerpaprika és így tovább.


Természetesen ez is az adott szőlő- vagy borfajtára jellemző kell, hogy legyen.

Az illatáról már érezhető, ha ecetes vagy nem megfelelő erjedés során kellemetlen aromaanyagok keletkeztek a borban (pl. egérszag, dohszag, vajszag).

Az illatolás után végre a kóstolás következik. Itt jönnek ki a végső borhibák (fémes íz, vegyszeríz stb.), amelyek az illatból nem érezhetők.

Természetesen a borbírálók nem a saját kútfejük alapján pontoznak egy bort, próbálnak objektívek maradni, ezért egy borbírálati lapon pontozzák a borokat színük, illatuk, aromájuk, ízük alapján.

Egy példa a borbírálathoz (angolból fordítottam, mert magyart nem találtam):

"Megjelenés:
3 - Kiváló: Ragyogóan áttetsző, a fajtajellegnek maximálisan megfelelő színű.
2 - Jó: Tiszta, jellegzetes színű.
1 - Gyenge: Kissé halvány és/vagy színtelen.
0 - Kellemetlen: Felhős és/vagy színtelen.

Aroma és buké:
6 - Rendkívüli: Hibátlan karakteres, a szőlőfajtára vagy borra jellemző aroma. Kimagasló és komplex buké. Kivételes egyensúly az aroma és a buké tekintetében.
5 - Kiváló: Karakteres aroma. Komplex buké. Jól kiegyensúlyozott.
4 - Jó: Karakteres aroma. Előkelő buké.
3 - Elfogadható: Gyenge aroma és buké. Kellemes hatás.
2 - Hiányos: Nincs jellegzetes aromája vagy bukéja vagy gyenge illata van.
1- Gyenge: Nincs jellegzetes illata.
0 - Kifogásolható: Nem megfelelő illat vagy kellemetlen szagú.

Íz
6 - Rendkívüli - Hibátlan, a szőlőfajtára vagy borra jellemző karakteres íz. Kivételes egyensúly. Lágy, testes és elsöprő.
5- Kiváló: Mint fenn egy kicsit kevesebb hatással. Kiváló, de nem elsöprő ízű.
4 - Jó: Karakteres, a szőlőfajtára vagy borra jellemző ízű. Jó egyensúly. Lágy. Lehetnek kisebb hiányosságok.
3 - Elfogadható: Középszerű, de kellemes bor. Lehet kissé ízhiányos és/vagy kissé karcos vagy durva.
2 - Hiányos: Középszerű bor, több fent megnevezett hibával.
1 - Gyenge: Nem elvárt ízű, gyengén kiegyensúlyozott és/vagy kellemetlen textúrájú.
0 - Kifogásolható - Nem jellemző vagy kellemetlen ízű és/vagy textúrájú.

Utóíz:
3 - Kiváló: Sokáig tartó, kiemelkedő utóízű.
2 - Jó: Kellemes utóízű.
1 - Gyenge: Kevés vagy középszerű utóízű.
0 - Kifogásolható: Kellemetlen utóízű.

Összbenyomás:
2 - Kiváló.
1 - Jó.
0 - Gyenge.

Teljes pontszám:
18-20 Kiemelkedő.
15-17 Kiváló
12-14
Jó 9-11 Kereskedelmi forgalomban elfogadható
6-8 Hiányos
0-5 Gyenge és kifogásolható"

És végül egy borbíráló kerék (sajnos nem találtam színeset).

Magány

Tegnap Fiam-5 ingerelte a Jetit. Vagyis a szék hátán levő lukakon keresztül szurkálta a hátát egy bottal. Jeti egy idő után bedühödött és kiabálni kezdett, hogy mindjárt nyakon vágja, ha nem fejezi be és eredjen be az anyjához, mesélje el, mégis mit csinált. Ehhez tudni kell, hogy az apjuktól nem félnek, csak tőlem, illetve, hogy Jeti nem is olyan verekedős.

Mivel én benn néztem a helyszínelőket, csak annyit láttam, hogy jön be bőgve a kisfiam. Kérdezgettem, mi történt, leestél valahonnan? Összevesztél a bátyáddal? Apáddal? Sikerült kititrálni belőle, hogy az apja nyakonvágást ígért be neki. Vigasztaltam, hogy amíg ígérgeti, nincs baj, kimehet nyugodtan. Erre rá akart venni, hogy én is menjek ki, de én meg a Helyszínelőket szerettem volna nézni, ezért mondtam, hogy várja meg, míg vége (nem volt már csak 10 perc). Jó, mondta, de akkor hívd be B-t (Fiam-10), mert nélküle olyan magányos vagyok! Erre majdnem sírva fakadtam én is, olyan beleéléssel mondta. Kérdeztem, hogy miért. Mert nincs kivel társasjátékot játszani, nincs kinek puszit adni, és nincs kivel társasjátékot játszani - volt a válasz.

Szóval, aki véletlenül látta a Helyszínelők végét, írja meg, legyen szíves, mert én akkor már kinn ültem a kertben. :o)

2008. július 15., kedd

Válás, nem kívánt terhesség

Egy másik blogban eszmecserét folytattam a válásról és eszembe jutott, hogy ez a téma (itt is) megérdemel egy bejegyzést.

Párkapcsolatban élők ne olvassanak tovább! :o)

Mint afféle igazság bajnoka és maximálisan feminista és ugyanakkor hímsoviniszta (4 fiam van) személy (ettől még felsegíthetitek a kabátomat, fiúk) felháborít ugyanis az, hogy ma Magyarországon az apáknak nem lehet igaza a válásban. A nő bármit tesz, neki lesz igaza, megkapja a gyerekeket, sokszor a közös lakást kizárólagos használatra és így tovább. Persze, ezt most nem jó, hogy írom, mert öcsémnek is megadtam a blogom elérhetőségét és a neje el szokta olvasni a leveleit - ha jól értettem, szóval előfordulhat, hogy olvassa és most vérszemet kap. Persze, lehet, hogy jobb is lenne, ha nem húzódna az ügy, mint a rétestészta, mert később durvább válás lesz belőle.

A tárgyalásokat legtöbbször bírónők vezetik. Megjegyzem: Értelmes, objektív ítéletet még egyik perünkben (gyerekelhelyezés 2x, vagyonmegosztás 2x is, szabálysértés, munkaügyi per) sem hoztak, csak a férfi bíró. Lehet, hogy be is kéne látni, hogy a nők nem tudnak elvonatkoztatni az érzelmeiktől - de ez általánosítás lenne. Maradjunk annyiban, hogy akik a mi ügyünkben ítélkeztek (4 bírónő) azok nem tudtak.

Legszebb a szabálysértési per volt. Vasárnapi fiunkat megverte a mostohaapja, mire férjem elindult revansot venni. A patkány persze elbújt, mert csak 14 éves fiúkkal szemben kemény legény, de beperelni volt esze életveszélyes fenyegetés címén. Egyébként az életét nem fenyegette veszély, csak a testi épségét, de hagyjuk. A pert a vidéki város bíróságán indította, ahol a volt felesége (bírónő - az ő válásuk nyugis volt) kolléganője vezette a tárgyalást. LOL?

A fenyegetés nagyon vicces volt, a bírónő 3x is elismételtette a "sértett" saját szavaival, így én jól megjegyeztem: "Leszedem a golyóidat és a szádba rakom." Igazán életveszélyes, nem? Na, mindegy 20 eFt-os bírságot kellett csak fizetnünk, ami akkoriban azért nem vert földhöz és legalább Patkány úr nem bántotta többet (legalábbis tettleg) a fiúnkat. Egyébként látleletet sem engedték, hogy vegyenek a gyerekről, csak napokkal később, így a gyerekbántalmazás ténye - mivel "csak" a gyerek állította - nem volt bizonyított. Még nagyobb LOL. Aztán, ha meg lelövi az öregfiút, mint Kitti, akkor ő gyilkos. Még szerencse, hogy ennél azért több esze van a gyereknek.

Hogy miért is kezdtem ezt el? Mert szerintem EZT kellene tanítani az iskolában "életre nevelés" vagy legalább osztályfőnöki órán. Az életre nevelés órán egyébként az egészséges táplálkozásról, a felelősségteljes nemi életről és más dolgokról is eshetne szó. Számos szülő ezeket nem hangsúlyozza eleget a gyereknek, mert nekik evidens, másrészről a gyerek elereszti a füle mellett, mert hegyibeszédnek érzi. Ha számonkérés lenne belőle (elég a megfelelt/nem felelt meg, hogy ne számítson az átlagba), többen jegyeznék meg és olyanokhoz is eljuthatna, akik nem hallják otthon is.

Mert a válásban minden emberből kibújik az állat, elveszíti emberi mivoltát és józan ítélőképességét. Máskülönben nem fordulhatna elő, hogy a férfiak megvonják a pénzt (igazából a gyerek fogja a levét meginni, mert a nő osztja be, ami marad), a nők pedig a láthatást lehetetlenítik el vagy akadályozzák meg. A gyerek szeretetéért küzdve legalább az egyik, de gyakran a másik fél is próbálja a másik szülő nimbuszát lerombolni és oktalan kényeztetéssel a személyiségét torzítják.

A gyerekben így kialakul a szülő két arca: Az egyik, aki ajándékot ad és hozzá lehet bújni este alvás előtt és a mésik, amikor azzal a másik bácsival/nénivel rosszat csinált, bántotta apát/anyát... Számára a megcsalás és a szex akár egy és ugyanaz is lehet, ha még kicsi nem tud különbséget tenni a két fogalom között és máris a gyerek leendő nemi életét is tönkre sikerült tenni a szülőknek. A végeredmény egy sérült, koraérett gyerek lesz, aki kétszínűen próbál mindkét szülőjének olyat mondani, amit az hallani szeretne: "Igen, anya/apa gonosz!" vagy választ kettejük közül és elveszíti az egyik szülejét. Esetleg maga is úgy érzi, amikor nem kapja meg a beszélő babát/távirányítós autót, hogy anya/apa tényleg gonosz és nem csak apát/anyát nem szereti többé, hanem őt sem.

Ehhez még hozzájárul az elvált felek szüleinek (a nagyszülőknek) a keserűsége is, akik természetesen a másikat hibáztatják a kapcsolat megromlásáért és saját csemetéjük hibáját nem látják, és nem törődnek azzal, hogy az unokájuk mit érez, amikor a szülőjét szídják előtte vagy éppen direkt neki. Még az is lehet, hogy vigasznak szánják, de nem gondolják végig.

A másik kedvenc témám a nem kívánt terhességgel kényszerített házasság.

Itt tanyafalván az utcában nagyon sokan mentek így férjhez, igen változatos eredménnyel. Egyik szomszédunk olyan kapós férfi volt ifjúkorában, hogy két "felcsinált" lány közül is választhatott, melyiket veszi el. Nem igazán merem megkérdezni, hogy elégedett-e a döntésével. :o) Másik szomszédasszonyunk már el is vált az így fogott és azt azt követő urától is, leánya pedig hosszan elhúzódó össze- és szétköltözéses állapot után végre révbe ért egy másik férfi oldalán.

Ismeretségi körünkben említettem már egy anyát, aki a nem kívánt terhességével - önként és dalolva, bár nem feltétlen örömmel - egyedülálló édesanya lett és mondhatom nagyon jól csinálja, egy kedves kis betyár a fia, akit csak szeretni lehet és szegényebb lenne a világ nélküle. Betegsége alatt munkatársak özöne aggódott kisfiáért. Az igazsághoz tartozik, hogy nagyon jó fej szülei és testvére van, akik sokat segítenek neki.

Van egy másik ismerős is, aki őrjöngő szerelmében teherbe ejtette és el is vette a feleségét. Két ennyire össze nem illő párt nehéz lenne találni, de elvannak. Az utolsó gyermek szintén - az apa által - nem kívánt terhességből született. Hiszen, ha már egyszer bevált, miért is ne? :o)

Az én fiaim - remélem - nagyon ügyelnek arra, hogy ez náluk ne forduljon elő. Az óvszer ugyanis rajtuk múlik, ha fel akarják húzni, a csajok nem pampoghatnak érte. Tartós kapcsolatában fiam eteti élettársát a fogamzásgátló tablettájával esténként. Abban az esetben, ha mégis megtörténne a baj, családunk álláspontja az igen korai tisztázása annak, hogy a baba érkezése nem jelent esküvőt. Ha szeretik a lányt és nem akarják magára hagyni, akkor megegyeznek a támogatás mértékében. A közösen megállapított gyerektartást apasági vizsgálat után folyósítjuk. Az apaságot már a terhesség korai szakaszában kb. 60 eFt-ért az anyai vérből képesek Amerikában megállapítani... Ekkor még lehet szemtanúkat és felelősöket szerezni az ominózus buliról:

- Te, nem Veled szeretkeztem a tegnapi bulin a fürdőszobában?
- 9-kor, 10-kor vagy 11-kor?

Lehet, hogy kegyetlen dolog, de szerintem mindegyik félnek jobb, ha így történik, mintha belezárnánk őket egy boldogtalanságra predesztinált kapcsolatba, ahol a bizalmatlanság mindennapos. Hiszen a lány nem lehet biztos, hogy a fiú a gyerek nélkül is akarná, a fiú pedig sértett és gyanakvó lesz, hogy mivel fogja még megvezetni a lány, illetve, hogy nem direkt esett-e teherbe, hogy ezt elérje.

Azonkívül - mint fiús mamának és második feleségnek - figyelembe kell vennem azt is, hogy ha válásra kerül a sor, akkor a fiam, amit a családjára költött, semmit sem kap vissza. Még akkor sem, ha nem az ő hibájából mondták ki a válást. Ettől még belátom, lehet az ő hibája is, kettőn áll a vásár. Az asszony marad a lakásban a gyerekekkel, a férj tovább fizethet és jó esetben hétvégére megkapja a gyerekeket és vasárnap a kocsiban sír, miután visszavitte őket. Ha meg nem kíváncsi rájuk és örül, hogy lerázhatta az anyjukra ütő neveletlen kölykeit, akkor meg totál kiakadhat, hogy fizetnie is kell adott számú, jó vagy nem olyan jó szeretkezés miatt.

Higgyétek el, tudom, mit beszélek! Értem és öcsémért 1200 Ft-ot vontak apám rokkant nyugdíjából, átmentem a váláson gyerekkoromban, felnőttkoromban láttam férjem (a válás már megtörtént, vasárnapi fiam az után született) és más ismerősök válását is. Volt olyan is, ahol gyerek sem volt és a férfi végül megkapta a saját - házasság előtt szerzett ingatlanát, de a nő az összes berendezést elvitte belőle. Olyan is, hogy a férfié volt minden és hiába szállt be a felújításba a nő és csinosítgatta a saját pénzén is az otthonukat, két bőrönddel rakta ki a pasi, amikor csinosabbat talált. Olyanról is hallottam, aki egy ismert "díva" miatt pattintotta le élettársát, aki öngyilkos is lett - ezt a barátnője mesélte, nem bulvárlapból tudom.

Nem vagyok nőellenes, sőt! De azt gondolom, hogy az igazi emancipáció többet érne, mint ez a társadalmi konvenciókon alapuló álszent kímélet a nők irányában (ld. Karinthy Frigyes: A lányok In: Tanár úr kérem). Többre becsülném, ha a nőknek kifizetett bérek megegyeznének az ugyanolyan munkát végző férfiak béreivel és a váláskor a bírók reálisan és objektíven a rátermettebb szülőknek ítélnék a gyerekeket vagy ha mindketten nagyon jók, közös felügyeletet állapítana meg és a szülőket kötelezné, hogy egy éven keresztül hetente/kéthetente/havonta (a kapcsolat elmérgesedése szerint) pszichológussal való találkozásra.

2008. július 11., péntek

Matrac hintaágyra

Keresztlányomék balatoni nyaralójában egy régi típusú, vas ülőrácsú, láncos hintaágy van a kertben. Kidobni nagy hiba lenne, mert ilyen tömör, szétverhetetlen hintaágyat már egy évtizede nem árulnak sehol. Na, ennek a hintaágynak végképp tönkrement a matraca. Ezért a már említett matracboltban vásároltam szivacsot és egy nagyon szép anyagot és az alábbiak szerint varrtam meg a pénteki házassági évfordulójukra ajándékként.

Először is lemértem a hintaágyat, amiből adódott a két szivacs mérete: 165x60x5 cm és 165x45x5 cm.

Ennek a beburkolásához 280 cm széles erős vászonból kb. 180 cm kellett volna. De ez egy nagyon szép anyagvég volt és kár lett volna a maradék egy métert otthagyni. Na, egyszóval elhoztam az egészet, így marad még egy pelustáskára VRL-1-nek (ismerős házaspár első kislánya) és valamiért Fiam-5 is ebből akar a feles gitárjára tokot. :o)

1. kép:
A legnehezebbnek az tűnt, hogy hogyan fogom én egyenesen kiszabni a 179x124, a 169x60 és a 169x45, illetve a 169x19 cm-es darabokat egy 60 cm-es patchwork vonalzó segítségével.

Szerencsére eszembe jutott, hogy van egy szegőléc - amit végül mégsem használtam fel sehova - a férjem lomtárában és szigetelőszalaggal bejelöltem: 179, 169, 60 és 45 cm-nél. Így szép egyenes vonalakat tudtam húzni. A vonalzót az anyag szélével párhuzamosra állítottam és azzal merőlegesen ütköztettem a szegőlécet, így már gyerekjáték volt, és tökéletesen bevált.

Minden oldalhoz 2-2 cm-es varrásráhagyást hagytam és a felülre szánt anyaghoz körben és középen is még 5-5 cm-t (szivacs vastagsága) is adtam, de ez már benne van a fenti méretben.
Kicsi matek: A hátuljára középre szánt 19 cm széles anyagcsík is ebből adódik: 2 cm varrásráhagyás + 5 cm szivacsvastagság + 5 cm kényelmi többlet a hajtáshoz + 5 cm szivacsvastagság + 2 cm varrásráhagyás.


2. kép: A legnagyobb téglalap (179x124 cm) sarkaiban bejelöltem egy 7x7 cm-es (5 cm szivacsvastagság + 2 cm varrásráhagyás) négyzetet, a varrást attól kezdtem el az alá helyezett (színt szinére természetesen) anyagokon. Ez a szép sarok miatt kellett.


3. kép: Majd a kimaradt sarkokat a lenti módon levarrtam. A két anyagszélre merőleges 7 cm-es jelölés egymásra került, a bejelölt átló mentén behajtva. Az átlót az anyag sarkától a textil belseje felé kell meghajtani és levarrni a keletkezett kis csücsköt. Majd - természetesen itt is 2 cm-t ráhagyva - levágtam a feleslegessé vált kis négyzetet, hogy ha a színére fordítom, ne domborítsa fel majd a sarkot az anyag, szépen ki tudjon feszülni (ld. 8. kép). Ezt természetesen mind a négy saroknál meg kell tenni.


4. kép: Ezen a képen már a két kisebb darab rá van varrva a nagyobbikra és színére is van fordítva. Említettem, hogy az ülőfelület anyagában középen is ráhagytam 5 cm-t, hogy kényelmesen hajthassuk össze a belehúzott szivacsokat. Ez látható is a képen. Az anyag egyébként nagyon feslett, ezért le is tisztáztam a szélét.

Ezután egy-egy 165 cm-es cippzárt (színt-színre) rávarrtam a hátoldal hasítékának két oldalára.


5. kép: Majd a cippzárok másik oldalát a külön kiszabott 19x169-es anyag két oldalára is rávarrtam (színt szinére itt is). Utána az anyagot behajtogattam és bevarrtam a két végén is "szögletes U"-alakban. Így színére fordítva minden oldal 5 cm-es - itt szintén egy 5x5 cm rajzolt négyzet segített a nagyobbik darabra rajzolva. Ha megnézitek a 7. képet, azon jobban látszik, hogy hogyan értem.


6. kép: Ekkor vettem észre, hogy sajnos az anyag megsérült, ezért életem első kézi "applikációját" is megtekinthetitek. Itt a vaku miatt eléggé feltűnő, de komolyan, amikor meg akartam mutatni Komaasszonyomnak, hogy hol van, alig találtam meg természetes fénynél. :o)


7. kép: Így néz ki behajtva és levarrva a középső csík. Ez a szivacs hátulja, ami a hintával fog érintkezni. Az ülőoldaláról nézve (ahol a fenekünk lesz) egyetlen egybefüggő nagy szivacsnak tűnik az egész.


8. kép: A sarka ilyen szép lett.


9. kép: Hogy ne másszanak el a szivacsok használat közben a ráhagyásban, ezért le kellett varrni a közepét is. Ezt a vonalzó mentén bejelöltem, a szivacsokat egymásra fordítva pedig (egy közéjük rakott könyv segítségével, hogy kifeszüljön a plusz 5 cm) begombostűztem, majd levarrtam.


10. kép: Itten varrom.


Az egész csak egy napot vett igénybe, és őszintén szólva nem is volt olyan nehéz, mint vártam. Ha valakinek nem világos valamelyik lépés, szóljon!

2008. július 7., hétfő

A kertben

Amíg én festettem a hintát...


... Fiam-5 gyakorolta a levitációt...


... Majd szép várat építettek nekem bátyjával a homokozóban.


A fő kérdés: Megszáradt már? és Mikor szárad majd meg? :o)

Az Orchideáim

Elérkezett az a nap, mikor újra kinyílt a sárga orchidám első virága is. Először abban az állapotában, amikor megkaptam:


Másodjára pedig most:


Nagyon szép napunk volt tegnap a vendégekkel. Szegény kisfiú napi háromszor R*normot szed, ez annyira szomorú. Viszont még kinőheti.

Isteni tarját grillezett a férjem, így nehéz lefogyni. Most viszont már nem lóghatok tovább (tegnapelőtt és tegnap éjjel is a HP7-et olvastam ki megint), muszáj mosnom, hintát lakkoznom (második réteg) és varrnom.

Szép napocskát mindenkinek!

2008. július 3., csütörtök

Közérdekű információk varráshoz

1. MÁGNESKAPOCS TÁSKÁHOZ

Mágneskapocs kapható a Baross utcában. Be is lehet sétálni a József krt-tól . Az Orczy út irányában egy megállót kellene menni a 9-es busszal. A bolt maga viszont a másik oldali buszmegállóban van (a templom oldalán, nem a Fazekas Gimi oldalán). :o)

Cipész, bőrdíszmű kellék szakbolt. Jelenleg nincs mágneskapcsuk, de jövő héten szerdán megint kap árut, érdemes érdeklődni (majd rakok be telefonszámot is, csak most nem tudom megnézni a telefonomban, mert szoftvert frissítek rajta). A templomon túli háztömb elején éppen a buszmegállóban. Kb. Fürjes Kellékház Kft. 1082 Budapest, Baross utca 70. T: 3332252.


2. CIPPZÁR MÉTERBEN

Méterben kapható cippzár, cippzárkocsi és vége kapcsok is hozzá, többféle színben a Ferenc körúton a kínai rövidáruboltban. Kb. a Tompa utca és az Üllői út között félúton van az üzlet, a Petőfi híd irányába utazva a jobboldalon. Itt is nézek majd pontos házszámot. Tippem szerint IX. ker. Ferenc krt. 30 vagy 32 (mivel a Balance Fitness 28 - azt megtaláltam a neten).


3. HABSZIVACS, NYUGÁGYVÁSZON, SZÉLES FLÍZ

Szivacs kapható mindenféle vastagságban méretre vágva és táblában is a Népszínház utcában két helyen is, mindkettő a Nap utca közelében van. 1 megálló a Blaha Lujza tértől a 28-as vagy a 37-es villamossal.

Gyalog sem nagy távolság, és a körúthoz közelebbi üzletben (Szimütex Kft. 1081 Budapest, Népszínház utca 25. T: 3334322) szép nyugágyvásznak és lakástextilek is kaphatóak 2000 Ft-tól/m (280 cm széles), impregnált nyugágyvászon is van 2600 vagy 2800 Ft-ért (140 cm széles).

Pl:


Kapható továbbá székpárna méretre vágott is és maradék szivacskockák, de ami fontosabb: Vatelin vastag és közepesen vastag 280 cm szélesben - vagyis nem kell összevarrogatni az ágytakarókhoz. Filc és műbőrök valamint autókárpit is!

Elvileg szivacs és kárpitos nagyker: Dodi Kft. a Népszínház utca 47. alatt található feljebb, de ott is kiszolgáltak már minket ágymatraccal T: 334-3127 http://www.dodikft.hu/


4. VARRHATÓ MŰANYAGFÓLIA?????

Továbbra is keresek varrható műanyagfóliát...

És mégis!

Már megint kihagytam pár napot, de mivel félúton vagyunk Siófok és Budapest között "Zsákfalván", a vidéki internetkapcsolatot meg nincs türelmem kivárni, ezért nehezen szánom magam rá a netezésre.

Jól le is maradtam Belőletek, de most pótolom (folyamatosan blogokat olvasok).

Közben sok minden történt, megint lementünk a Balcsira. Hihetetlen nagy halak vannak benne, egyet le is fényképeztem - döglötten. Legalább fél méter hosszú lehetett és félbetekeredve hevert a köveken.

Ha mégis felvesznek a Proszektúrára, azt is berakom majd. :o) Egyébként van ilyen nevű zenekar is.

Ellenben ma kaptam egy hívást délelőtt, hogy ha benyújtok egy kérvényt a dékánnak, átvesznek nappalis, állami finanszírozású élelmiszerbiztonsági mérnöknek. :o) Mert nagyon megtetszettem a tanárnőnek, aki felvételiztetett. Szóval mégsem volt hiába... :o) A plusz jó hír, hogy beszámít az elmúlt évem is és csak két évem marad majd hátra, együtt végzek a tavalyiakkal.

Tegnapelőtt sikeresen lecsiszoltam a hintákat, az "új" sarokcsiszolómmal. Még tavaly ősszel vettem akciósan egybecsomagolva egy dekopírfűrésszel. Csak nem tudtam használni, mert a sarokcsiszolóhoz kővágáshoz való tárcsát, a fűrészhez meg fémfűrészlapot adtak. :o/ Na, most vettem hozzá kiegészítőket (fafűrészlapot és facsiszoláshoz tárcsát és csiszolópapír korongot). Még szerencse, hogy hagyományos csiszolópapírt is vettem, mert azért ez nem szedi le mindenütt tökéletesen a megbarnult részeket. A résekbe kellett is a "kézimunka". :o) Még szerencse, hogy másnap a Balcsira mentünk, így volt időm pihenni. Egyébként nagyon féltem használni a sarokcsiszolót. Hihetetlen zajos volt és egyfolytában féltem, hogy lerepül a korong és elvág valamit, amit nem kéne (pl. engem). Holnap fogom lefesteni a hintákat a legolcsóbb favédő lazúrral. Majd lefényképezem. Aztán jöhetnek a kiscsajok (Fiam-5 2 éves választottjai: Keresztlányom és egy barátunk kislánya. Vettem egy csomó szivacsot és nyugágyvászont is, hogy Keresztlányoméknak varrjak hintaágypárnát.

A rosszabb hír, hogy nem köszönthettem fel kistesómat csak telefonon. Sajnos nem tudnak eljönni a vidéki házunkba (mióta hallgatom, hogy milyen jó lenne, ha a kisfiú ott szaladgálhatna a kertben), mert a melegben nem autóznak kicsit több, mint 30 km-t, klímás autó nélkül. Tesókám jött volna, de még megkérdezte a nejét, aki így döntött. :o)

Azért szombaton elautóznak Pécelre (kb. ugyanannyi idő, mert végig lakott területen mennek, nem autópályán), vasárnap pedig az anyósa készül felköszönteni az öcsém. Hiába no, mégiscsak ügyes lány a sógornőm. :o) Ha még okos is lenne, akkor nem nézne hülyének. :o)

Azt hiszem, lassan-lassan megszakítom a diplomáciai kapcsolatot anyámmal. Az utolsó csepp lesz a pohárban, ha összeveszít a tesómmal (illetve a családjával - ami ugyanaz). Egyszer már megtette ezt a keresztmamámmal és az unokaöcséimmel is. Talán hihetetlen, de 6 éve nem beszéltem velük, pedig szinte náluk és nagymamámnál nőttem fel. Illetve találkoztunk az öcsém esküvőjén és az unokaöcsém keresztelőjén meg kétszer az egyik unokaöcsémmel villamoson. Mindezt úgy, hogy 1 villamosmegállónyira lakunk...

Eleinte azt gondoltam, hogy a Fidesz politikájának köszönhetem ("Hozz még egy embert!"), mivel ez a nagy összeveszés 2002. április 7-én történt. Fiam-10 valós szülinapja előző nap volt, de hogy ne legyen összeveszés az eltérő politikai nézetekből (én akkoriban liberális voltam, mert anarchista párt, ugye, nincs), ezért a választás délutánjára 5 órára szerveztem a szülinapi bulit. Mivel addigra mindenki szavazott, akire akart, így nem lesz "hittérítés" - véltem.

Ennek ellenére mégis összevesztünk. Anyám öcsémmel együtt elment már 7-kor, de keresztanyámék maradtak és el kezdtek piszkálni minket, hogy én a káoszra szavazok, a férjem is hülye velem együtt (na, azért ezt nem szó szerint így mondták). A gyerek szülinapi buliján a Unokatestvérem-27-most bekapcsolta a választási műsort, Unokatestvérem-29-most a Vasárnapi Újságot böngészte a netünkön (ma nem tudom, hogy milyen, akkoriban inkább MIÉP-es sajtóorgánum volt, mint Fideszes). Igazi nagy kiabálás és sértődés nem volt, csak miután elmentek döntöttem úgy, hogy ezt nem vagyok köteles eltűrni soha többet, tehát nem megyünk hozzájuk és nem is hívjuk őket többet.

Így utólag viszont azt gondolom, hogy ez anyám több hónapos aknamunkájának volt köszönhető, ami alatt ránk panaszkodott a testvérének. Az meg nyilvánvaló és el is várható, hogy egy ember megvédi a kistestvérét, én is azt tenném az enyémmel. Távolabbról szemlélve a dolgot, nagyon gyanús, hogy miért maradtak Keresztmamámék, miután anyámék elmentek, illetve, hogy anyám tudta, hogy mire készülnek.

Most pedig ugyanazt folytatja, csak a sógornőm és köztem. Hogy miért jó neki, ha haragban vagyunk, nem tudom. Igazából nem is haragszom (és nem is fogok haragudni) a csajra, amíg a testvérkémnek jó, addig nekem is megfelel. :o)

Anyám nagyon dicséri nekem a sógornőmet, hogy milyen ügyes lány, az öcsém meg mekkora tróger. Ilyenkor hallgatok, ritkán mondok ellent. Pedig tudom, amit tudok.

Anyám kedvenc állata a csikóhal. Tudtátok, hogy a csikóhalaknál a hím neveli az utódokat? Ő is hordja ki, a petezsákot a nőstény rakja át a hímbe (ha jól emlékszem ál-elevenszülő).

Na, megkerestem:
"Ez utóbb szaporodás módnak létezik egy változata a tűhalfélék családjában. Ide tartozik a csikóhal is. Ebben a családban az ivadék nevelését a hím halak végzik, sarkítva, ők szülnek. Az ikrák a hím költőtáskájában termékenyülnek meg, indulnak fejlődésnek, majd annak felhasadása után kijutnak a kicsik a szabad vízbe. De mindez hogyan zajlik?

A tengeri akvarisztika alapszabálya az erős vízmozgás. Csikóhalas medencében azonban ez az áramlás gyengébb, tekintettel arra, hogy ezek az érdekes testfelépítésű halak nehezen úsznak, lassúak és farkuk segítségével rögzítik magukat a “dekorációhoz”. Akváriumi környezetben megfigyelt halak szaporodása nem különbözik a tengerben élő fajtársaikétól, de az eltérő körülmények következtében, mint pl. az alacsonyabb vízoszlop, kisebb áramlás, a “szülés” sokkal könnyebb. A nyugalmi időben a költőtáska felszívódik, szinte nem is látható. A nőstények karcsúak, nincsenek beikrásodva. Szaporodási időben a hímek nyugtalanok lesznek, medencéjükben föl-alá úszkálnak. Költőtáskájuk megduzzad, jól látható annak hasítása. Nősténnyel való találkozáskor igyekszik szembefordulni és megkapaszkodni annak farkában. A még nem szaporodásra kész nőstény menekül. A hím rövid ideig üldözi, majd új partner után néz. Beikrásodott nőstény nem úszik el, közömbös marad. A hím, látva a nőstény reakcióját körbe-körbe ússza, majd megfogja farkát és lesüllyednek a medence aljára. Szembefordulás után a vízfelszín felé úsznak, közben a hím fejét lehajtva, begörbíti testét, ezáltal kinyílik költőtáskája és a nőstény, rövid tojócsöve segítségével behelyezi ikráit. Újra lesüllyednek és annyiszor ismétlik a folyamatot, amíg minden ikrát át nem ad a nőstény. Ezután a hím költőtáskája bezáródik és kb. 3 hét alatt kifejlődnek ivadékai. A költőtáska szemmel láthatóan nő ahogy fejlődnek a kis halak. A “szülés” úgy zajlik, hogy a hím testét begörbíti, majd hirtelen egyenesedés közben kipréseli a kicsiket. Az ivadékok teljesen kifejlettek és képesek az önálló életre. Nagyon apró élő eleséget igényelnek."

link innen

Nálunk - mivel a gyereknevelésre apám alkalmatlan volt - ezt a feladatot a nagyszülők és keresztszülők láthatták el. Tudom, érdekes, de engem a keresztapám tanított meg késsel-villával enni. Sokat köszönhetnék nekik, de mivel a szívességet (hónapokig tartó gyerekfelügyelet) anyám kérte, hálálkodjon ő. Részemről az az este jut eszembe, amikor Pécelen a padlástérben összekapaszkodva sírtunk az öcsémmel, hogy mi van, ha anyu meghalt, csak nem mondják el nekünk és most már mindig a keresztapáméknál fogunk lakni...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...